Op woensdag 1 april heeft gedeputeerde Henk van de Boer het Energielabel A uitgereikt aan dorpshuis de Bastogne in Ansen. Uit de Pilot Duurzame Dorpshuizen van de BOKD bleek de Bastogne in Ansen het meest Duurzame Dorpshuis te zijn.

“Uniek dat een dorpshuis dit energielabel mag ontvangen” aldus Hilco Pekel van Invent. Het dorpshuis heeft recent zonnepanelen aangebracht voor het opwekken van elektriciteit en de verlichting is uitgevoerd in LED. Daarnaast is de schil van het gebouw volledig geïsoleerd. Mede hierdoor is het energielabel A behaald.

In de pilot Duurzame Dorpshuizen werd bij twintig verschillende dorpshuizen een Energie-inspectie uitgevoerd. Deze inspectie is samen met het aanbrengen van slimme meters de basis van een groter energietraject en wordt gefinancierd door de provincie Drenthe in samenwerking met Drentse Energie Organisatie (DEO). Het traject wordt uitgevoerd door Invent. De BOKD legde het contact met de dorpshuizen en inventariseerde welke dorphuizen mee wilden doen.

Vervolg

Voor de Bastogne geldt dat er geen verdere vervolgonderzoeken nodig zijn anders dan het monitoren van de aanwezige apparatuur. Voor negentien andere dorpshuizen vindt er een vervolgtraject plaats. Naast het monitoren van het energieverbruik kan er worden gekeken naar aanwezigheid van isolatie, luchtdichtheidmeting en/of tochtonderzoek, een verlichtingscheck en het monitoren van apparaten. Uiteindelijk komt er per dorpshuis een advies op maat waarmee het dorpshuis aan de slag kan om de duurzaamheid te verbeteren. Voor financiering van de energiebesparende maatregelen kunnen de dorpshuizen gebruik maken van de Energie Lening Drenthe van de Drentse Energie Organisatie.

Energielabel Woningcorporaties

Een energielabel geeft de energieprestatie van uw pand aan. Hierdoor zien huurders en kopers snel of het pand zuinig of onzuinig is. Woningcorporaties hebben vanuit wet- en regelgeving een plicht om bij verhuur of verkoop van de woning een energielabel te beschikken over een energielabel.

Lees meer

Woning met label transparant

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl