In totaal zeventig bedrijven uit Nederland en daarbuiten hebben inzendingen ingestuurd voor een nieuwbouwinnovatie-regeling van NAM en partners, voor aardbevingsbestendige nieuwbouw. Daarvan zijn er nu al zeven geselecteerd, waaronder bovenstaande van piepschuim van Vederlicht.

Een vakjury beoordeelde deze inzendingen en jureerde op dinsdag in zalencentrum Vita Nova in Middelstum zeven inzendingen die voor een eerste toekenning in aanmerking komen.

In juni dit jaar volgt een herkansing voor nog eens 8 inzendingen, die nog een aanvulling nodig hebben. De overigen hebben advies gekregen hoe men voor herkansing in september in aanmerking zou kunnen komen.

De onafhankelijke vakjury was enthousiast over de diversiteit en vindingrijkheid van de inzendingen. Zij zijn beoordeeld op de inpassing van hun ontwerp in de regio, de bijdrage aan de regionale economie, de technische haalbaarheid en de mate van innovatie. Wat de jury bij de nu zeven toegekende inzendingen vooral aansprak was de toepassing van technieken uit andere disciplines, zoals de scheepsbouw, of uit andere landen, zoals Japan, op de aardbevingsproblematiek in Groningen.

De zeven aangedragen ideeën omvatten de toepassing van in Groningen geprefabriceerde houtskeletbouw, waarbij de woningen qua ontwerp onderling sterk kunnen verschillen (VDM e.a.);

de toepassing van energiezuinige piepschuim panelen in een geschroefde houten frames, beide van Noordelijke leveranciers (Coöperatie Vederlicht);

een speciale stugge betontoepassing in combinatie met een flexibele fundering, volledig in Groningen te fabriceren (Coralform/Sismo);

energiezuinige en bevingbestendige kalkhennep-woningen, waarvoor Oost-Groningse hennep wordt gebruikt (Hempflax e.a.);

aardbevingbestendiger Finse houtstapelbouw-woningen, die als halffabricaat in Groningen verder gereedgemaakt kunnen worden; speciaal samengesteld schuimbeton voor funderingen, met aardbevingbestendiger eigenschappen (Nederboom)

en tenslotte een uit de scheepsbouw afkomstig idee voor het dempen van de beweging van gebouwfunderingen (TTS).

De jury kende elk van de zeven inzendingen een bijdrage toe voor nader onderzoek en uitwerking van de ideeën, variërend van € 30.000 tot € 50.000. Er wordt gewerkt aan een ontwerpcatalogus, waar alle ideeën uitgewerkt in worden gepresenteerd. Dit doen we in het belang van versnellen van innovatie door transparantie en overdracht van kennis.

De jury

 

De jury bestaat uit voorzitter Jan Rots (TU Delft); Wim Poelman (TU Delft), Sieger Dijkstra (Economic Board Groningen); Jan van der Windt (Zonneveld Ingenieurs); Jurrie Bonnema (gemeente Loppersum); Jeroen Rijnhart (EPI-Kenniscentrum); Sacha Schram (HKB Stedenbouwkundigen) en Julia Finkielsztajn als secretaris (NAM). De jury werd in haar oordeel geholpen door een Technische Commissie, met daarin voorzitter Wim Poelman (TU Delft); Harm Hoorn (Zonneveld Ingenieurs); Tjeerd Jellema (De Zwarte Hond); Wim van Deel (VACpunt Wonen); Jelle Pama (EPI-Kenniscentrum); Erik Giesen (Invent). Projectleider Nieuwbouw Julia Finkielsztajn (NAM) trad ook hier op als secretaris.

De nieuwbouw-innovatieregeling is een samenwerking tussen NAM, gemeente Loppersum, Economic Board Groningen en EPI-Kenniscentrum.

 

 

Energielabel Woningcorporaties

Een energielabel geeft de energieprestatie van uw pand aan. Hierdoor zien huurders en kopers snel of het pand zuinig of onzuinig is. Woningcorporaties hebben vanuit wet- en regelgeving een plicht om bij verhuur of verkoop van de woning een energielabel te beschikken over een energielabel.

Lees meer

Woning met label transparant

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl