Vanaf 1 juli 2020 moeten alle nieuw te bouwen gebouwen voldoen aan de Bijna Energieneutrale Gebouw eisen (BENG). De BENG stelt strengere eisen om het energiegebruik te verlagen.

De ministerraad stemde in met het voorstel van minister Ollongren om het Bouwbesluit over energiezuinige nieuwbouweisen aan te passen.

Internetconsultatie

De strengere eisen hebben grote consequenties voor ontwikkelaars, architecten en bouwers. En dit vraagt om een zorgvuldige invoering. Daarom luisterde de minister ook naar de adviezen die uit de internetconsultatie met de markt kwamen. Duidelijk was dat de BENG 1-eis scherper mocht.

Dit is de maximale energiebehoefte van een gebouw. De BENG 1-eis voor de meeste tussenwoningen gaat hiermee van 70 kWh/m².jr naar 55kWh/m².jr." Ook voor de meeste woongebouwen gaat een strengere eis gelden. Dit geldt voor een deel van hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en voor een beperkt deel van de vrijstaande woningen. Verder is maatwerk mogelijk voor hout- en skeletbouwbouwwoningen.

BENG-eisen gelden per 1 juli 2020

De beoogde ingangsdatum voor de BENG was 1 januari 2020. Dit wordt 6 maanden later. Dit is besloten na internetconsultatie met marktpartijen. Er komt speciale rekensoftware voor de BENG-eisen. En het is belangrijk dat de markt zich goed kan voorbereiden op deze nieuwe bouweisen. Hier is voldoende tijd voor nodig.

Wat verandert er?

De nieuwe BENG-eisen vervangen de Energieprestatie (EPC). Dit is de huidige eis voor nieuwbouw. De BENG-eisen geven meer garantie dat een gebouw energiezuiniger wordt ontworpen dan de EPC.

Bij de EPC kan een gebouweigenaar bijvoorbeeld een grote glaswand in een gebouw zetten en zonnepanelen gebruiken om het energieverlies te compenseren. Bij de BENG-eisen kan dit niet meer. De BENG stelt namelijk eisen aan de schil van een gebouw en aan het aandeel hernieuwbare energie.

Meer weten?

BENG

Energielabel Woningcorporaties

Een energielabel geeft de energieprestatie van uw pand aan. Hierdoor zien huurders en kopers snel of het pand zuinig of onzuinig is. Woningcorporaties hebben vanuit wet- en regelgeving een plicht om bij verhuur of verkoop van de woning een energielabel te beschikken over een energielabel.

Lees meer

Woning met label transparant

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl