Onlangs interviewde Invent Herbert Dijkstra, sportcommentator bij de NOS, voormalig topsporter en ambassadeur van de Expeditie Energieneutraal Wonen. Na een ingrijpende verbouwing heeft hij nu een duurzame woning.

Invent was benieuwd naar zijn verhaal en heeft hem een aantal vragen gesteld.

Op de vraag ‘hoe kwam u destijds bij Invent?’ stak Herbert gelijk van wal en vertelde over zijn achtergrond en gaf hierbij aan altijd al erg geïnteresseerd te zijn geweest in het thema ‘duurzaamheid’. Hij heeft dan ook meerdere lezingen binnen overheden verzorgd over dit thema. Een grote inspiratiebron voor Herbert is Jan Terlouw. ‘Ik was eens bij een bijeenkomst, waar hij sprak. De passie straalde ervan af. Hij vertelde in deze bijeenkomst onder meer dat je met alleen de zon genoeg energie hebt om aan alle energiebehoeften te voldoen. Deze uitspraak bleef in mijn gedachten dolen’. Toen er een mooie bungalow uit de jaren ’60 op ons pad kwam, maakten we dan ook snel de keuze om de woning te verbouwen en te verduurzamen. Zo deed Invent uit Beilen de energiecheck. De check richtte zich op hoe de bouw het beste aangepakt kon worden.

Hoe hebt u de samenwerking met Invent ervaren?

Hierbij gaf Herbert aan dat hij het persoonlijke contact heeft gewaardeerd. ‘Dit vind ik ook een belangrijk aspect als we een samenwerking aangaan met externe partijen’. Het uitgevoerde werk werd ook goed toegelicht. Er werd écht met je meegedacht, waarbij er samen werd gekeken wat de beste manier was om de maatregelen te kunnen realiseren.

Wat kwam er uit het advies, welke maatregelen heeft u doorgevoerd?

De bestaande bungalow is zo verbouwd dat deze een schuin dak heeft gekregen. Hierdoor werd er volop ruimte gecreëerd voor zonnepanelen. Daarnaast hebben we HR++ glas toegepast en is er veel aandacht besteedt aan isolatie. Ook zijn er voorbereidingen getroffen voor een warmtepomp, maar deze is nog niet aangeschaft. Tevens overwegen we een zonneboiler op het dak dat water verwarmd met een opslagreservoir. Ons uiteindelijke doel is om zelfvoorzienend te worden.

Heeft u door de getroffen maatregelen gebruik kunnen maken van de duurzaamheidskorting?

Hierop antwoorde Herbert dat hij hier in een later stadium gebruik van heeft gemaakt. Hierin heeft Invent ook ondersteund en dat was erg prettig. ‘Anders zie je de bomen door het bos niet’.

Hoe kijkt u terug op dit proces?

Herbert gaf aan dat het een leerzaam, maar ook een confronterend proces was. Nog niet alles is helemaal uitgekristalliseerd als het gaat om duurzaam (ver)bouwen. ‘Als je eraan begint doe het met overtuiging en durf te vragen’. Wanneer je iets niet weet, zoek contact met mensen en organisaties die kennis van zaken hebben.

Collage Herbert dijkstra

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl

Energielabel Woningcorporaties

Een energielabel geeft de energieprestatie van uw pand aan. Hierdoor zien huurders en kopers snel of het pand zuinig of onzuinig is. Woningcorporaties hebben vanuit wet- en regelgeving een plicht om bij verhuur of verkoop van de woning een energielabel te beschikken over een energielabel.

Lees meer

Woning met label transparant