Onlangs heeft een aantal medewerkers binnen Woonservice een training gevolgd bij Invent, waar de toepassing van Vabi Assets Energie in relatie tot NTA 8800 centraal stond.
We waren na afloop benieuwd hoe Woonservice de training heeft ervaren en hebben Daniel Botterfik, programmamanager verduurzaming, hierover een aantal vragen gesteld.
Wat was bij Woonservice de aanleiding om een training in te plannen?
Intern waren er diverse vragen naar aanleiding van de nieuwe rekenmethodiek, die van kracht is per 1 januari 2021. Het bleek dat enkele medewerkers nog onvoldoende op de hoogte waren van de consequenties die de NTA 8800 met zich meebrengt. Dat gaf ons aanleiding om een training te organiseren in samenwerking met Invent.
Met wie heb je de training gevolgd, wie waren er aanwezig vanuit Woonservice?
We waren breed vertegenwoordigd. Zo waren onder meer twee werkvoorbereiders aanwezig, maar ook een ICT adviseur, projectontwikkelaar en een verkoopmakelaar. Bijna alle disciplines binnen de organisatie waren hiermee vertegenwoordigd. De reden dat we dit zo hebben aangevlogen is dat er op alle geledingen bewijslast geleverd moet worden voor dossiervorming. Wanneer er voldoende kennis aanwezig is binnen de organisatie dan kan deze kennis ook overgedragen worden richting aannemers en onderaannemers, die de bewijslast aan moeten leveren.
Hoe heb je de training ervaren?
We hebben de training heel positief ervaren. Er was ook voldoende ruimte voor interactie. Vooraf heb ik intern de verschillende vraagstukken opgehaald. Deze informatie heb ik voorafgaand aan de training met Ruud Eding, die samen met Erik Giesen de training verzorgde, afgestemd. Gedurende de training zijn alle onderwerpen ruim voldoende behandeld.
Welke onderdelen vond je het meest leerzaam of gaven nieuwe inzichten?
In het nieuwe systeem moet veel bewijslast vastgelegd worden om aan te kunnen tonen hoe is gebouwd en welke materialen er zijn gebruikt. Aan de voorkant van het proces levert dit extra werk op, maar op lange termijn werpt dit zijn vruchten af en is de kwaliteit beter te borgen. De nieuwe methodiek is hiermee een kwaliteitsverbetering. Ook wordt hierdoor meer waarde toegekend aan het energielabel.
Was de training zoals je had verwacht of heb je onderdelen gemist?
Ik heb in principe geen onderdelen gemist. Vanuit Woonservice was er één discipline niet aanwezig bij de training. Het is denkbaar dat er in de toekomst behoefte ontstaat om vanuit die discipline Vabi Assets Energie alsnog te belichten.
Zou je andere Woningcorporaties aan raden om een vergelijkbare training te volgen?
Daniel geeft hierbij aan dat hij de training ook zou aanraden bij andere woningcorporaties, om kennis te vergaren wat er speelt en welke veranderingen er zijn doorgevoerd in Vabi Assets Energie. Waarbij het ook belangrijk is dat de informatie wordt gedeeld met samenwerkingspartners. ‘Wees hierin alert’, vertelt Daniel, ‘zodat je niet achteraf hiermee op de koffie komt’. Waarbij hij aanvulde dat het raadzaam is om externe expertise in huis te halen.
Wil je hier nog wat aan toevoegen?
‘Blijf met elkaar in contact. Het is van belang om met elkaar in gesprek te blijven. Zet expertise in, waar je deze niet of onvoldoende in huis hebt'