Afdrukken
Categorie: Buitenmenu pagina
Hits: 532

Vanaf augustus 2021 is een nieuwe Standaard voor woningisolatie beschikbaar. De Standaard geeft aan wanneer een woning goed genoeg geïsoleerd is om mogelijk aardgasvrij te worden. De Standaard is ontstaan uit het Klimaatakkoord.

Wat is de Standaard?

De Standaard is een advies voor de isolatiegraad van een woning. Bij een goed geïsoleerde woning is het warmteverlies klein en kan in de toekomst worden verwarmd door lage temperatuurbronnen. Er wordt rekening gehouden met de bouwkundige kenmerken van een woning onderverdeeld in woningen tot en met 1945 en na 1945.

Waarom wordt de Standaard ingevoerd?

De Standaard is ontstaan uit het Klimaatakkoord. Hierin staat dat in 2030 de CO2 -uitstoot met 49% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95%. De CO2 -uitstoot van woningen moet hierdoor ook fors verlaagd worden. Overschakeling op duurzame energie- en lage temperatuurbronnen is hierdoor onvermijdelijk. Om dit mogelijk te maken moet een woning volgens een bepaald niveau geïsoleerd zijn. Als dit niveau te laag is, zal het binnenklimaat niet comfortabel zijn waardoor het niet prettig wonen is. De Standaard geeft de hoogte aan in welke mate een woning geïsoleerd moet zijn om deze overschakeling mogelijk te maken.