Afdrukken
Categorie: Menupagina
Hits: 1910

Op 1 januari 2023 moet ieder kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit houdt in een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het pand niet aan de eisen dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken.

Check uw energielabel

Wilt u weten welk energielabel uw kantoor heeft? Dan kunt u dit eenvoudig controleren via EP-online. Heeft u nog geen energielabel voor uw kantoor dan adviseren wij u om dit alsnog aan te vragen. Blijkt dat uw kantoor energielabel A, B, C heeft dan voldoet u aan de norm voor 2023. De rijksoverheid streeft naar een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050. Ook voor bestaande bouw. Het is raadzaam om te onderzoeken welke energiebesparende maatregelen genomen kunt worden, zodat u tijdig klaar bent voor de toekomst. 

Energielabel D of lager? 

Heeft uw kantoor label D t/m G? Dan kunt u de onderstaande stappen nemen om uw pand naar energielabel C te krijgen. 

Wanneer is het gebouw uitgezonderd van de verplichting

Wanneer is het gebouw uitgezonderd van de verplichting?

Bron: RVO

Welke stappen kunt u ondernemen?

Om uw gebouw voor 2023 naar energielabel C te krijgen, kunt u de volgende stappen ondernemen:

 1. Maatwerkadvies
  Laat uw gebouw door een gecertificeerd energieadviseur controleren. Een energieadviseur signaleert waar verbeteringen kunnen worden toegepast. Aan de hand van de Erkende Maatregelen Lijst, onderdeel van ISO 75.2, wordt een maatwerkadvies opgesteld. 
 2. Uitvoering
  Op basis van het advies dient u de energiemaatregelen te treffen voor 2023. Belangrijk is om te kijken naar de zogenaamde no-regret maatregelen. Dit zijn aanpassingen die alvast rekening houden met aanpassingen die in de toekomst kunnen plaatsvinden.
 3. Subsidie
  Voor sommige van de energiebesparende maatregelen zijn subsidies beschikbaar. Kijk voor uitgebreide informatie over deze regelingen op de website van RVO, klik hier.
 4. Vernieuwd energielabel op laten stellen
  Na de uitvoering van de maatregelen schakelt u opnieuw een EP-adviseur in om het nieuwe label te laten vaststellen.

Afhankelijk van de status van uw woning of gebouw zijn er een aantal maatregelen raadzaam om uit te laten voeren. De zogeheten no-regret maatregelen, waar u geen spijt van krijgt. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van ‘no regret maatregelen’.

Isoleren
Veel warmte verdwijnt via de muren, de vloer en het dak. Het isoleren van spouwmuren, vloeren en daken zorgen voor enorme besparing op het energieverbruik.

Kieren dichten
Het afdichten van kieren en naden is een uitstekende manier om het energieverbruik omlaag te brengen. Tochtstrips, kit of pur zijn eenvoudige methoden om warmte makkelijker vast te houden.

Oude installaties vervangen
Verouderde cv ketels en ventilatiesystemen verbruiken veel energie, terwijl daar tegenwoordig vaak veel energiezuinigere alternatieven tegenover staan.

Beglazing
De ramen van een gebouw zijn natuurlijk een plek waar veel warmte verloren gaat. De isolatiegraad van glas is vrij laag. Dubbele beglazing van HR++ glas, of zelfs 3-dubbele beglazing leveren een forse besparing op.

Het verduurzamen van uw kantoor heeft vele voordelen:

Inzage in uw verplichtingen

Wilt u meer inzage in uw verplichtingen en hoe u daaraan kunt voldoen dan kunt u dit eenvoudig zien via 'Wetchecker energiebesparing'. Via deze wetchecker van de Rijksoverheid, doorloopt u binnen 5 minuten een aantal vragen en krijgt u inzage wat uw energiebesparingsverplichtingen zijn en hoe u hieraan kunt voldoen.

Bron: RVO

energielabel kantoren
Energielabel C kantoren

Vragen?

Heeft u hierover aanvullende vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Direct een energielabel aanvragen? Klik dan op de onderstaande knop..

 

Energielabel aanvragen