Haal energiewinst uit Wet- en regelgeving
Geld en energie besparen in het MKB
Het MKB bruist van energie. Veel ondernemers zijn continu bezig hun bedrijf beter op de kaart te zetten. Voor veel bedrijven zijn de maandelijkse energiekosten een post waar men wel graag op wil bezuinigen. Hoe pak je zoiets aan?
Door de energiehuishouding van uw bedrijf in beeld te brengen, krijgt u grip op uw energielasten. Vervolgens kunt u, samen met Invent, aan de slag om het energieverbruik naar beneden te krijgen. Soms is dit eenvoudig, maar doorgaans iets ingewikkelder.
Energieakkoord en Wet milieubeheer, een kans voor het MKB
Vanuit de Wet milieubeheer zijn bedrijven al verplicht om maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar door te voeren. Tot op heden was er weinig controle op naleving, maar dat gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren verplicht een label C hebben. De verwachting is dat dit in 2030 label A moet zijn en vanaf 2050 volledig “aard”gasloos. Ook zijn in het Energieakkoord afspraken gemaakt om deze bedrijven te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.
Lees ook: Enorme kans op gezonde, comfortabele en energiezuinige kantoren.
Motivatie
Behalve kostenbesparing en bewustwording geeft een goede profilering en aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) een goede uitstraling voor het bedrijf.
Wat kan de reden zijn om niet te willen besparen? Door de zaken op tijd op orde te hebben scheelt u dat rompslomp op een moment dat het niet uitkomt.
Energiescan op activiteitenbesluit
In de praktijk blijken er toch drempels te zijn waardoor ondernemers in de wachtstand geraken en het voordeel laten schieten. Invent heeft daarom de ''Energiescan op het activiteitenbesluit'' ontwikkelt waarbij de bedrijven niet alleen aan de wettelijke verplichtingen voldoen, maar eveneens een bedrijfsspecifiek stappenplan aangeleverd krijgen. Dit bestaat uit o.a.: energienotacontrole, bouwkundige eigenschappen, installatietechnische eigenschappen, ventilatie, verlichting en apparatuur, veiligheid, afval en duurzame energieopwekking.
Na de opname kan er desgewenst een CO2-footprint worden opgesteld met daaraan gekoppeld een investeringsplan. Een CO2-footprint is een milieumaat die aangeeft waar uw CO2-uitstoot met name zit.
Subsidie en financiering
Naast het energieadvies kijken we ook samen met u naar eventuele subsidies en financieringsmogelijkheden zoals de EIA, de Drentse Energielening en plaatselijke mogelijkheden (Parkmanagement).
Wetgeving
Naast energiebesparing heeft u met het rapport tevens een energieonderzoek in uw handen waarmee u richting het bevoegd gezag uw verplichting vanuit de wetgeving kunt aantonen (artikel 2.15 activiteitenbesluit van de Wet milieubeheer). De uitvoering van de maatregelen kunnen vaak ingepast worden op natuurlijke momenten.
Meer weten?
Neem vrijblijvend contact met ons op: