GebouwsimulatieGebouwsimulatie en gebouwprestaties

De mooie visualisaties die architecten en installatie adviseurs kunnen laten zien worden steeds realistischer en zijn niet meer van echt te onderscheiden. Door deze visualisatie krijgt men een goed beeld van hoe het gebouw en de installaties eruit komen te zien. Al deze visualisaties zeggen echter niets over het samenspel van gebouw, installaties en gebruik. Ook gebouwprestaties genoemd. Deze kan Invent in beeld brengen door middel van gebouwsimulatie.

Gebouwsimulatie berekening

Bij het maken van een gebouwsimulatieberekening wordt bij Invent gebruik gemaakt van Vabi Elements Gebouwsimulatie. Met dit programma wordt in eerste instantie het te berekenen gebouw gemodelleerd. Dit kan in het programma zelf worden gedaan of door het importeren van een bestaande CAD tekening. Na implementatie worden diverse parameters ingevoerd voor een gedetailleerde gebouwsimulatie.

Gebouwsimulatie parameters:

  • Bouwkundige eigenschappen
  • Technische eigenschappen
  • Gebruik en organisatie van het gebouw

Bouwkundige eigenschappen

Alle bouwkundige eigenschappen die in het ontwerp zijn opgenomen worden in het gebouwsimulatie programma ingevoerd. De totale opbouw van vloeren, wanden en daken worden laag voor laag opgebouwd. Alleen op deze manier kunnen alle materiaaleigenschappen zoals massa, warmteaccumulatie en isolatiewaarde tot hun recht komen. Dit geldt ook voor beglazing. Zelfs de reflectiewaarden van witte dakbedekking kan worden meegenomen.

Technische eigenschappen

Wanneer de bouwkundige eigenschappen van het gebouw zijn ingevoerd kunnen de technische aspecten worden toegevoegd. De gehele installatie wordt ingevoerd zoals het ontworpen is. Het gaat hier om de ventilatie, luchtbehandeling, verwarming, koeling en regeling. Dit wordt ingevoerd in de gebouwsimulatie software met de benodigde vermogens en capaciteiten.

Gebruik en organisatie van het gebouw

Tot slot wordt het gebruik en organisatie van het gebouw ingevoerd, het gaat om de bezetting van personen, apparatuur en verlichting maar ook de gebruikstijden en de tijden wanneer de installatie actief is.

Het gedrag van het gebouw bepalen

Wanneer al deze parameters goed zijn ingevoerd kan men het gebouw gaan simuleren (doorrekenen). Het gebouwsimulatie resultaat geeft inzicht in het gedrag van het gebouw. Dit wordt weergegeven in tabellen, grafieken en 3D weergaven. Aan de hand van de uitkomsten van de gebouwsimulatie berekening wordt zichtbaar of het gebouw met de installatie tot het gewenste comfort of energieverbruik leiden. Hierna worden verschillende scenario’s doorgerekend.

Voorbeelden van gebouwsimulaties

Onderstaand een aantal voorbeelden van Vabi Elements Gebouwsimulatie;

Gebouwsimulatie warmteverlies

Gebouwsimulatie

Deze afbeelding geeft het warmteverlies van het gebouw weer. De rode ruimten hebben het grootste warmteverlies. Goed zichtbaar zijn de interne gangen welke weinig warmteverlies hebben.

Gebouwsimulatie ATG Grafiek

GebouwsimulatieDit is een Adaptieve Temperatuur Grenswaarden (ATG) grafiek. Met deze grafiek kan de prestatie van het gebouw met installatie over een geheel jaar in één weergave worden samengevat. Waarbij wit zeer comfortabel is en rood en blauw oncomfortabel. Er valt dankzij deze gebouwsimulatie veel te winnen!

Behoefteprofiel

Bij een gebouwsimulatie behoefteprofiel kunnen wij ook een weergave van het behoefteprofiel maken. De behoefte aan warmte (rood) en koude (blauw) worden hierop weergegeven.

Gebouwsimulatie analyse per ruimte

In de daginvoer kan per ruimte worden bekeken wat er in een bepaalde ruimte gebeurd. Welke invloed heeft de zoninstraling of de interne warmtelast op de ruimte. Hoeveel vermogen vraagt de verwarming en worden de juiste temperaturen behaald om het comfort te garanderen.

Ziekteverzuim t.o.v. de temperatuur

Gebouw simulatie ziekteverzuim
Ook kan het te verwachten ziekteverzuim door bijvoorbeeld temperatuur bij de gebouwsimulatie in beeld worden gebracht. Door dit te beperken kan er veel op ziekteverzuim bespaard worden.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op: 

Contact

 

 

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen over onze diensten, laat het ons weten. 
U kunt ons bereiken op: 

Telefoon :  0593541045
WhatsApp  :  0683808465
E-mail :  info@invent.nl

Energielabel Woningcorporaties

Een energielabel geeft de energieprestatie van uw pand aan. Hierdoor zien huurders en kopers snel of het pand zuinig of onzuinig is. Woningcorporaties hebben vanuit wet- en regelgeving een plicht om bij verhuur of verkoop van de woning een energielabel te beschikken over een energielabel.

Lees meer

Woning met label transparant