Gebouwsimulatie en gebouwprestaties
De mooie visualisaties die architecten en installatie adviseurs kunnen laten zien worden steeds realistischer en zijn niet meer van echt te onderscheiden. Door deze visualisatie krijgt men een goed beeld van hoe het gebouw en de installaties eruit komen te zien. Al deze visualisaties zeggen echter niets over het samenspel van gebouw, installaties en gebruik. Ook gebouwprestaties genoemd. Deze kan Invent in beeld brengen door middel van gebouwsimulatie.
Gebouwsimulatie berekening
Bij het maken van een gebouwsimulatieberekening wordt bij Invent gebruik gemaakt van Vabi Elements Gebouwsimulatie. Met dit programma wordt in eerste instantie het te berekenen gebouw gemodelleerd. Dit kan in het programma zelf worden gedaan of door het importeren van een bestaande CAD tekening. Na implementatie worden diverse parameters ingevoerd voor een gedetailleerde gebouwsimulatie.
Gebouwsimulatie parameters:
- Bouwkundige eigenschappen
- Technische eigenschappen
- Gebruik en organisatie van het gebouw
Bouwkundige eigenschappen
Alle bouwkundige eigenschappen die in het ontwerp zijn opgenomen worden in het gebouwsimulatie programma ingevoerd. De totale opbouw van vloeren, wanden en daken worden laag voor laag opgebouwd. Alleen op deze manier kunnen alle materiaaleigenschappen zoals massa, warmteaccumulatie en isolatiewaarde tot hun recht komen. Dit geldt ook voor beglazing. Zelfs de reflectiewaarden van witte dakbedekking kan worden meegenomen.
Technische eigenschappen
Wanneer de bouwkundige eigenschappen van het gebouw zijn ingevoerd kunnen de technische aspecten worden toegevoegd. De gehele installatie wordt ingevoerd zoals het ontworpen is. Het gaat hier om de ventilatie, luchtbehandeling, verwarming, koeling en regeling. Dit wordt ingevoerd in de gebouwsimulatie software met de benodigde vermogens en capaciteiten.
Gebruik en organisatie van het gebouw
Tot slot wordt het gebruik en organisatie van het gebouw ingevoerd, het gaat om de bezetting van personen, apparatuur en verlichting maar ook de gebruikstijden en de tijden wanneer de installatie actief is.
Het gedrag van het gebouw bepalen
Wanneer al deze parameters goed zijn ingevoerd kan men het gebouw gaan simuleren (doorrekenen). Het gebouwsimulatie resultaat geeft inzicht in het gedrag van het gebouw. Dit wordt weergegeven in tabellen, grafieken en 3D weergaven. Aan de hand van de uitkomsten van de gebouwsimulatie berekening wordt zichtbaar of het gebouw met de installatie tot het gewenste comfort of energieverbruik leiden. Hierna worden verschillende scenario’s doorgerekend.
Voorbeelden van gebouwsimulaties
Onderstaand een aantal voorbeelden van Vabi Elements Gebouwsimulatie;
Gebouwsimulatie warmteverlies
Deze afbeelding geeft het warmteverlies van het gebouw weer. De rode ruimten hebben het grootste warmteverlies. Goed zichtbaar zijn de interne gangen welke weinig warmteverlies hebben.
Gebouwsimulatie ATG Grafiek
Dit is een Adaptieve Temperatuur Grenswaarden (ATG) grafiek. Met deze grafiek kan de prestatie van het gebouw met installatie over een geheel jaar in één weergave worden samengevat. Waarbij wit zeer comfortabel is en rood en blauw oncomfortabel. Er valt dankzij deze gebouwsimulatie veel te winnen!
Behoefteprofiel
Bij een gebouwsimulatie behoefteprofiel kunnen wij ook een weergave van het behoefteprofiel maken. De behoefte aan warmte (rood) en koude (blauw) worden hierop weergegeven.
Gebouwsimulatie analyse per ruimte
In de daginvoer kan per ruimte worden bekeken wat er in een bepaalde ruimte gebeurd. Welke invloed heeft de zoninstraling of de interne warmtelast op de ruimte. Hoeveel vermogen vraagt de verwarming en worden de juiste temperaturen behaald om het comfort te garanderen.
Ziekteverzuim t.o.v. de temperatuur
Gebouw simulatie ziekteverzuim
Ook kan het te verwachten ziekteverzuim door bijvoorbeeld temperatuur bij de gebouwsimulatie in beeld worden gebracht. Door dit te beperken kan er veel op ziekteverzuim bespaard worden.
Meer weten?
Neem vrijblijvend contact met ons op: